Inšpekcija v primeru neustreznega skladiščenja odpadkov sprožila izvršbo

30. 6. 2021

Inšpekcija za okolje in prostor je v primeru neustreznega skladiščenja odpadkov v ljubljanskem Zalogu sprožila postopek izvršbe, je povedal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Podjetju ML Surovine grozi tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja. Vizjak se sicer danes z vlado mudi v Podravju. Obiskal je Slovensko Bistrico, kjer so mu predstavili problematiko poplavne varnosti in mešanih komunalnih odpadkov.

Inšpekcija je podjetju ML Surovine naložila sanacijo območja v Zalogu, je poudaril minister Andrej Vizjak. "Odpadki in komunalno blato so skladiščeni na neustrezen način. Povzročitelj je dobil odločbo, a roka ni spoštoval, zato se je inšpekcija odločila za izvršbo," je dejal ob robu obiska vlade v Podravju.

Inšpekcija je na Agencijo RS za okolje (Arso) podala tudi predlog za odvzem okoljevarstvenega dovoljenja povzročitelju, je povedal Vizjak. "Prizadeval si bom, da bo ta postopek končan čim prej," je dodal.

Obenem je minister izpostavil neustrezne pravne podlage. V primerih, kot je zaloški, je namreč potrebna hitra intervencija. Interesent, ki bi stanje v Zalogu saniral, se je že javil, a je treba najti še pravno podlago, je pojasnil. Ustreznejše postopke naj bi prinesel nov zakon o varstvu okolja, ki je po Vizjakovih besedah "tik pred sprejemom na vladi". Tako v prihodnje ne bo več različnih tolmačenj predpisov in podobnega dogajanja, ukrepanje pa bo lahko hitrejše, je sklenil.

V Četrtni skupnosti Polje in Civilni iniciativi proti nepravilnemu skladiščenju odpadkov so v začetku tedna od pristojnih organov zahtevali, da se z odlagališča podjetja ML Surovine odstranijo vsi odpadki, ki negativno vplivajo na zdravje krajanov Zaloga. Ti so že od aprila lani opozarjali na nevzdržne razmere zaradi smradu, ki naj bi ga z nepravilnim skladiščenjem elektrofiltrskega pepela in mulja ter drugih odpadkov povzročalo omenjeno podjetje.

V ML Surovine so isti dan sporočili, da se pogajajo za odvoz z registriranimi prevzemniki v Sloveniji. "Naš poslovni partner že več kot leto dni čaka na dovoljenje za izvoz, da bi blato predali v predelavo v tujino," so še navedli.

Se nadaljuje TUKAJ

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.